KOŁO 2012 – Warszawa

KOŁO Warszawa 2012

Forma toalet zamyka się na planie trapezu. Układ budynków tworzy rodzaj wewnętrznego trójkątnego placu, który rozprowadza nas do kolejnych pomieszczeń oddzielonych od zewnątrz ścianami wraz ze stelażem na rośliny. Doświetlenie toalet to ulokowane powyżej ścian zieleni wąskie okna. Wnętrza utrzymane są w żywej kontrastowej kolorystyce. Koncepcja zakłada wykorzystanie techniki polegającej na wykorzystaniu ziemi jako budulca ścian zewnętrznych za pomocą szalunku z drewna. Zielone ściany to nic innego jak roślinność rozpięta na stelażu stalowym lub siatce przytwierdzonych do budynku. Jej zadaniem byłoby „maskowanie” toalet oraz stworzenie miejsca, do którego chętnie przylatywałyby liczne gatunki ptaków zamieszkujących lasy łęgowe.

 

| powierzchnia: 98 m2 | lokalizacja: Warszawa | inwestor: KOŁO |
| typ: toalety publiczne | faza: konkurs | rok: 2010 |
| autorzy: Bartosz Bernacki, Anna Bojar-Bernacka |

 

KOŁO Warszawa 2012KOŁO Warszawa 2012KOŁO Warszawa 2012KOŁO Warszawa 2012